Opracowana przez słynnego francuskiego ogrodnika (wynalazcę słynnych truskawek gariguette i mara des bois) ta rewolucyjna truskawka (odmiana Fragaria ananassa) jest teraz dostępna dla każdego i w naprawdę przystępnej cenie.
Zanim ujawnimy, dlaczego możemy zaoferować Ci tę słynną truskawkę pnącą w tej atrakcyjnej cenie, powiemy ci, jak ta truskawka rewolucjonizuje wszystko, co myśleliśmy,że wiemy o truskawkach.
Ta zupełnie nowa odmiana może wspinać się na wysokość 1,20 m i więcej.
Przez 5 miesięcy każdego roku są one wypełnione pięknymi truskawkami.
Na tej wysokości można uzyskać duże truskawki pełne zapomnianego smaku,
nie brudząc się przy tym. Można je uprawiać w ogrodzie lub nawet w
doniczkach na balkonie.
Wyobraź sobie radość swoich dzieci, gdy pozwolisz im zrywać na wyciągnięcie
ręki te duże, słodkie, dojrzałe, czyste i wolne od ziemi owoce z "pnącej truskawki". Truskawki o doskonałym
smaku będą zbierane do pierwszych przymrozków, długo po zakończeniu normalnego sezonu,
a rok po roku będą zapewniać niesamowite zbiory dużych, pysznych owoców.
Tak, teraz nie trzeba się schylać, aby zerwać truskawki z ziemi, które były w błocie i które
zaczęły atakować owady, jeszcze zanim dojrzały.
Ta zupełnie nowa odmiana może wspinać się na wysokość 1,20 m i więcej.
Przez 5 miesięcy każdego roku są one wypełnione pięknymi truskawkami.
Na tej wysokości można uzyskać duże truskawki pełne zapomnianego smaku,
nie brudząc się przy tym. Można je uprawiać w ogrodzie lub nawet w
doniczkach na balkonie.
Wyobraź sobie radość swoich dzieci, gdy pozwolisz im zrywać na wyciągnięcie
ręki te duże, słodkie, dojrzałe, czyste i wolne od ziemi owoce z "pnącej truskawki". Truskawki o doskonałym
smaku będą zbierane do pierwszych przymrozków, długo po zakończeniu normalnego sezonu,
a rok po roku będą zapewniać niesamowite zbiory dużych, pysznych owoców.
Tak, teraz nie trzeba się schylać, aby zerwać truskawki z ziemi, które były w błocie i które
zaczęły atakować owady, jeszcze zanim dojrzały.
Dojrzałe owoce są duże, okrągłe o przyjemnym smaku i zapachu. Gatunek owocuje przez długi czas: od końca maja do połowy września. Nie tylko komponują się z sałatkami owocowymi, lecz także smakują wyśmienicie prosto z krzaczka.
Truskawki należą do owoców o najniższej kaloryczności. Jednocześnie są bogatsze w witaminę C niż pomarańcze. Wystarczy 150 g truskawek, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dzięki zawartości prowitaminy A truskawki wzmacniają układ odpornościowy. Witamina B9, czyli kwas foliowy, jest bardzo ważna dla prawidłowych podziałów komórkowych, więc jest szczególnie potrzebna kobietom w ciąży. Zawierają także znaczne ilości magnezu, wapnia i żelaza.
U osób nadwrażliwych truskawki mogą wywołać pokrzywkę. Herbatki i wywary z liści zebranych wiosną oraz z kłączy zebranych zimą z poziomek, od których truskawki się wywodzą, mają działanie moczopędne i ściągające. Słynny przyrodnik i lekarz Karol Linneusz leczył tą rośliną zapalenie stawów, na które cierpiał.
Do rodzaju Fragaria należy około piętnastu gatunków pochodzących z umiarkowanych stref półkuli północnej, z wyjątkiem jednego, który niewątpliwie zmienił bieg historii truskawki. Gdyby nie chilijska truskawka (Fragaria chiloensis), ten niewielki czerwony owoc pozostałby prawdopodobnie jedynie niepotwierdzoną uprawą.
Historia truskawki jest w istocie wynikiem zadziwiającego splotu okoliczności. Zbiory dzikiej truskawki (Fragaria vesca) rozpoczęły się w Europie w czasach prehistorycznych. Gatunek ten występuje również w Ameryce Północnej i Południowej, Afryce Północnej i umiarkowanej Azji. Rośnie w lasach lub u podnóża żywopłotów na wysokościach do 1600 m n.p.m., na glebach raczej suchych z tendencją do tworzenia się zasad.
Od XIV w. uprawia się ją dla celów leczniczych, wykorzystując jej korzenie, liście i owoce, a w 1368 r. w ogrodach Luwru zasadzono 12 000 roślin. uprawiane obecnie truskawki są mieszańcami powstałymi w wyniku skrzyżowania dwóch gatunków: poziomki wirginijskiej (Kanada) lub poziomki szkarłatnej (Fragaria virginiana) i poziomki chilijskiej (Fragaria chiloensis). Pierwsza z nich, bardzo smaczna i bardziej wytrzymała niż europejskie truskawki, została przywieziona przez Jacques'a Cartiera, który wyruszył odkrywać Kanadę za panowania Franciszka I.
Cieszyła się dużym powodzeniem i była uprawiana we Francji w okolicach Brestu oraz w Anglii do końca XIX wieku. Druga z nich, Fragaria chiloensis, również wytwarza dość duże owoce o białej lub czerwonej skórce i białym miąższu.
Tak się złożyło, że nieliczne rośliny, które przetrwały podróż Amédée François Fréziera, inżyniera uzbrojenia wysłanego tam przez Ludwika XIV w celu szpiegowania hiszpańskich fortyfikacji i entuzjasty botaniki, nie wydały żadnych owoców. Pochodzą one jednak z wyspy Chiloé, na której panują surowe warunki (obfite opady (2000 mm), silne wiatry i średnia roczna temperatura 8,5°C). Pięć przywiezionych roślin, które zwykle są obupłciowe, niestety nie miało pręcików, co uniemożliwiło ich owocowanie. Przez przypadek te dwa gatunki uprawiano w tym samym miejscu, w Plougastel-Daoulas (Finistère), co dało w 1760 r. początek niezwykłej hybrydzie o nazwie Fragaria x ananassa, o dużych owocach, których zapach przypomina zapach ananasa, od którego pochodzi większość naszych dzisiejszych truskawek. W tym samym czasie młody botanik z Wersalu, Antoine Nicolas Duchesne, w 1761 r. dobrowolnie uzyskał krzyżówki tych dwóch gatunków, którym nadał nazwę "truskawka wersalska".
Nasz zespół biologów pozwolił nam również po raz pierwszy opracować nawóz naturalnie dostosowany do rozwoju truskawek pnących.
Nawóz ten został specjalnie opracowany do rozwoju truskawki. Nie trzeba było długo czekać, aż nasza truskawka zyska o 30% więcej smaku.